Thailand - Op het eerste gezicht.

Iedereen die ooit op vakantie in Thailand is geweest zal beamen dat het een heerlijk land is. De zon schijnt er veelvuldig, de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, je kunt er geweldig eten, de natuur is prachtig en er zijn meer mooie tropische eilanden dan een mens aankan. Dit zijn dus al veel verschillen met Nederland. Maar het zijn verschillen die er niet toe doen zolang u op vakantie bent. Als u zaken wilt doen, blijkt dat Thailand nog minder op Nederland lijkt dan u al dacht. De omgangsvormen luisteren nauw, juridische trajecten zijn ingewikkeld en de samenleving is hiërarchischer dan in Nederland. Niet veel Thai spreken echt goed Engels en het zakelijk speelveld is moeilijker te doorgronden dan u vermoedt.

! -->

Zaken doen in Thailand. Hoe begint U?

Het is aardig om in Nederland van overheidsinstanties het zakelijke advies te krijgen dat de Thai beleefdheid op prijs stellen, dat u altijd een visitekaartje moet hebben en dat rijst het belangrijkste ingrediënt in de Thaise keuken is. Maar wat u wilt weten is bij wie u in Thailand aanbelt, hoe u bedrijfsruimte huurt, hoe u problemen met taal en mentaliteit omzeilt, waar een goed ondersteunend bedrijf zit, wie betrouwbare accountants en juristen zijn en hoe u echt een bedrijf in Thailand start. Dat leert u toch het beste van mensen die het in de praktijk hebben gedaan. Die mensen zitten bij Thailand Zakelijk.

Jeroen Groenewegen - Restaurant & Guesthouse - Say Cheese Hua Hin

Een blik binnen bij Say Cheese in het Thaise Hua Hin geeft veel bezoekers een goed gevoel: Nederland komt in Thailand niet dichterbij dan hier. Het restaurant en guesthouse van Jeroen Groenewegen en zijn vrouw Nathalie is een oase voor iedereen die even terugverlangt naar snijdende regen en dagen waarop het al donker wordt voordat het licht is geweest. De molen in het embleem lacht je toe, net als het menu met gebakken aardappelen en varkenshaas. Amsterdammer Jeroen, de typische selfmade man, heeft het ondernemen met vallen en opstaan geleerd. In Nederland had hij een bedrijf dat airconditioning verkocht en installeerde. Toen hij besloot eens een tijdje niks te doen in Thailand, begon het ondernemen eerder te kriebelen dan gedacht. Het gevolg heet Say Cheese, met twee voeten in Thailand, maar in het hart nog altijd veel Nederland.

Rob Hurenkamp – Mazars

Rob Hurenkamp is een resultaatgerichte ondernemer met meer dan 25 jaar werkervaring in Nederland en Azië. De afgelopen 10 jaar is hij actief als managing partner van Mazars, een accountants- en adviesorganisatie met vestigingen in 89 landen. Hij heeft gewerkt in verschillende managementfuncties en is gespecialiseerd in het opzetten van activiteiten in snel groeiende marketen, waarbij de kwaliteit van de technische levering altijd voorop staat. Door zijn ruime ervaring in Thailand heeft hij vele klanten begeleid bij het opzetten van hun onderneming, accounting, audit, belasting- en juridische adviezen. Dankzij zijn technische financiële kennis leidt hij 'Financial Advisory' opdrachten, inclusief bedrijfswaarderingen en de begeleiding bij de aan- of verkoop van ondernemingen. Rob woont samen met zijn vrouw Pensri en zoon Captain in Bangkok en beleeft veel plezier aan hun gezamenlijk hobby, het verbouwen van suikerriet.

André Breuer – Recreational Bangkok Biking

Soms ontstaat een bedrijf toevallig. Dat geldt voor André Breuer's Recreational Bangkok Biking. André woont sinds 1996 in Thailand, werkte in het toerisme en zat in de textiel. Maar pas toen hij de fiets nam om boodschappen te gaan doen en zo en passant de buurt begon te ontdekken, ontstond het idee er zijn werk van te maken. Het motto werd: wie niet in Bangkok heeft gefietst, heeft de stad niet gezien. Dat is inmiddels 15 jaar geleden en Recreational Bangkok Biking is nu een gevestigde naam voor fietstours in Bangkok. Intussen zette André zelfstandige vestigingen in Ayutthaya en Chiang Mai op. Hij zet zelf de routes uit en die moeten mooi, gevarieerd en compleet zijn. Aan uitvoering en materiaal wordt veel aandacht besteed. Dan zijn de klanten tevreden en André ook. Zo zie je maar waar een rondje fietsen toe kan leiden.

Michel Rosmolen - Geonoise

Michel Rosmolen (1963) geboren in Nijmegen, richtte in 2002 Geonoise op te Udon Thani Thailand. De eerste 3 jaar waren er geen (nul) klanten! Nu na 15 jaar heeft Geonoise kantoren in Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, Jakarta, Ho Chi Minh, Yangon, Hong Kong, Bangalore en Dhaka. Het gaat allemaal om geluid en trillingen en vooral het beperken hiervan. In het begin was Geonoise alleen maar een akoestisch adviesbureau en omdat de markt nog niet rijp was (is) voor een akoestisch adviesbureau begon Geonoise ook instrumenten te verkopen. Instrumenten die geluid analyseren als ook software die geluid kan analyseren en voorspellen. Ook neemt Geonoise turnkey projecten aan, enkele voorbeelden zijn het bouwen van een akoestische 'dode kamer', opzetten van een geluidslaboratorium, geluidsisolatie in de automobielindustrie, geluidshinder bestrijding in huizen-condo's-appartementen, kantoren, etc. Een van de taken die de oprichter op zich heeft genomen sinds de opening in 2002 is het creëren van bewustzijn in Zuidoost Azië over de gevaren van blootstelling aan (te) hoge geluids- en trillingsniveaus. Geluidsoverlast is veel meer dan alleen hinderlijk! Overal (speciaal hier in Zuidoost Azië) is het zeer lawaaierig en is er een schrijnend gebrek aan wetgeving en als die er al is, handhaving! Bij Geonoise proberen het allemaal een beetje stiller te maken met akoestisch adviezen, geluidmeters, software en hoogwaardige geluidsisolatie en ontdreunings producten.

Marcel Canters - Lasermed

Dat Marcel Canters in Thailand terecht komt berust min of meer op toeval. Marcel, in Nederland al druk met de verkoop van laserapparatuur voor medische behandelingen, wordt benaderd of hij eens in Thailand informatie wil komen uitwisselen. Marcel is nog nooit in Azië geweest, maar gaat. Van die ontmoeting in Bangkok komt handel en Marcel begint er een bedrijfje. Omdat de markt in Thailand in een stijgende lijn zit, groeit Lasermed snel. Zo'n tien jaar geleden besluit het gezin Canters naar Thailand te verhuizen (en gelukkig nog altijd zonder spijt van die stap). Zo komt het dus dat Lasermed in Thailand inmiddels meer dan 20 jaar innovatieve lasers voor medische- en cosmetische behandelingen verkoopt, klinieken met marketing bijstaat en gespecialiseerde trainers en technici levert voor ondersteuning aan klinieken met Lasermed apparatuur.

Onno Stienen – ONOFF SPICES

Onno Stienen is oprichter en eigenaar van ONOFF SPICES, dat biologische producten van Thailand naar Nederland en andere Europese landen exporteert. Op een vak-kookopleiding in Thailand leert Onno van een Thaise chef de kneepjes van het vak. Terug in Nederland werkt hij als ICT-er en toont hij liefhebbers hoe Thais eten moet smaken. Maar omdat hij merkt dat het niet gemakkelijk is om in Nederland aan echte Thaise producten te komen, besluit hij ze zelf te gaan maken. Dat gebeurt sinds een jaar of zeven in de keukens van ONOFF SPICES in Hua Hin. Inmiddels exporteert Onno kant-en-klare biologische producten (soepen, curry's, woksauzen) naar Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Polen en Engeland.

Pieter van Roon – The Hangover Bangkok

Dat Pieter van Roon barkeeper zou worden moet zijn voorbestemd. Elke regisseur zou de robuuste, maar ook goedlachse Hollander voor zo'n rol casten. Toch begint zijn carrière in de bouw, hij beproeft zijn geluk in de telefonische verkoop en als zanger in een bandje. En begint dan een bar in Gouda. Als hij die bar verkoopt, valt hij op vakantie in Bangkok voor de charmes van Thailand en besluit het dan gewoon eens in Bangkok met een barretje te proberen. Met vallen en opstaan verfijnt Pieter het vak van bareigenaar. Al die kennis zit nu in The Hangover Bangkok, zijn sports bar in het hart van Sukhumvit. The Hangover is het thuis van Thailand Zakelijk, er is regelmatig live muziek, er zijn kaas- en wijnavonden, er staat een pooltafel, en speciaal voor Nederlanders zijn er frikandellen en bitterballen (maar er is ook Thais eten en catering).

Matthieu Heijligenberg – AA Insurance Brokers

Thailand zit vol met mensen die op zoek zijn naar het avontuur, mensen die het roer om willen gooien of er onverwacht een kans zien en die grijpen. In die laatste categorie zit Matthieu Heijligenberg. Voordat hij naar Thailand komt is Matthieu eigenaar van een beveiligingsbedrijf. Op een vakantie in Thailand ziet hij in Hua Hin een gat in de markt: een pand huren, er een succesvolle horeca-onderneming, verkopen en weer een nieuwe zaak starten. Zo belandt Matthieu achter de toog in Thailand. Daar ontmoet hij André Vromans, die dan al een paar jaar een verzekeringskantoor heeft. Dat bouwen ze (inmiddels al meer dan 10 jaar) tot het succesvolle AA Insurance Brokers, voor particulieren en internationale bedrijven, voor ziektekosten, huis of auto. Inmiddels heeft AA Insurance Brokers 3 kantoren in Thailand.

Koen Seynaeve – Chocolate Boulevard

Toen de voorvaderen van Koen Seynaeve, zo'n honderd jaar geleden in Vlaanderen een banketbakkerij begonnen, konden ze onmogelijk bedenken dat nu een van hun nazaten met dezelfde passie pralines in Thailand verkoopt. En ook nog gewoon in Vlaanderen, trouwens. U vindt zijn patisserie aan de Peperstraat in Ronse. Koen is de man achter Chocolate Boulevard, een chocolade atelier dat zich heeft gespecialiseerd in fraai verpakte relatiegeschenken met Belgische pralines. Perfect op maat, en met het bedrijfslogo sierlijk op de doosjes. Hij werd op vakanties in Thailand herhaaldelijk gevraagd waarom zijn bonbons niet in Thailand verkrijgbaar zijn. Koen: “Na wat google-werk kwamen wij bij Martien Vlemmix van Thailand Zakelijk. Hij was de eerste die mij op de juiste weg stuurde en dankzij een netwerk van Nederlandse ondernemers in Thailand kwam ik terecht bij de juiste importeur.” En dus verovert Koen sinds 2018 ook Thailand.

Klaar voor uw Thaise onderneming?

De basis voor een succesvol bedrijf in Thailand begint hetzelfde als elk ondernemersplan in Nederland: eerst een goed zakelijk idee en daaropvolgend een goed zakelijk plan. Nadenken, rekenen, beslissingen nemen voordat u echt uw geld uit gaat geven. Gaat u exporteren of importeren? Zoekt u handelspartners, een producent, een afzetgebied of wilt u eerst uitzoeken of uw product in Thailand een kans van slagen heeft? In Nederland zou u nooit over een nacht ijs gaan, doe dat ook in Thailand niet. Ook in Thailand is kennis macht.